Hürrem Sultan’ın doğum yeri olarak ve nüfus yapısı ile ülkemizde popüler olan Lviv kültürel seyahatlere meraklı gezginler için eşsiz bir cennet. Kiliselerin ağırlıkta olduğu tarihi binalarıyla mimaride; çikolata, kahve ve bira üretimiyle ise gastronomide Doğu Avrupa’nın en çok ilgi çeken tatil destinasyonlarından birisi olan kentin gözde mekânlarını, Lviv gezilecek yerler listesinde sizler için sıraladım.
Lviv Gezilecek Yerler Listesi
Lviv’de gezilecek yerlerinin tamamına yakını kentin tarihi merkezi olan Pazar Meydanı’nda. Mekânlar arasındaki mesafe kısa olduğu için şehri tanımanın en iyi yolu yürümek. Efor sarf etmek istemiyorsanız, kent merkezine giden otobüsleri veya minibüsleri kullanabilirsiniz. Bu arada Lviv‘de konaklama yapabileceğiniz bölgeler hakkında bilgileri ve otel tavsiyelerimizi Lviv’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
1. Pazar Meydanı (Rynok Square)
Pazar Meydanı’nı (Market Square/ Rynok Square) Lviv gezilecek yerler listenize almanızı önerme nedenim, kentin sosyal hayatının merkezinde olmasının haricinde meydanın 1527 yılındaki büyük yangında zarar gören eski kentten geride kalan yapıları bulundurması. Bu binaları değerli kılansa şu anda kente hâkim olan Rönesans stilinin aksine Gotik tarda inşa edilmiş olmaları. Yunan mitolojisindeki tanrı ve tanrıçaların heykelleriyle süslü meydan ayrıca pazaryeri, sosyal olaylar ve kutlamalar için toplanma alanı olarak da kullanılıyor.
2. Lviv Opera Binası
Özgürlük Bulvarı’nın bitiminde yer alan Lviv Opera Binası (Lviv Theatre of Opera and Ballet), lobisindeki metne göre 1897-1900 yılları arasında inşa edilmiş. Zygmunt Gorgolewski tarafından tasarlanan yapıda Rönesans ve Barok mimarileri başarıyla sentezlenmiş. Mimarın, bataklık üstüne inşa etmesi nedeniyle başlarda olumsuz tepkiler alan opera binasının heykellerle bezenmiş binasını görmeden ve sahnesinde sergilenen performansları izlemeden sakın kente ayrılmayın.
3. Boim Şapeli
Katedral Meydanı’ndaki Boim Şapeli’nin (Boim Chapel) inşa süreci, tüccar Georgy Boim’in isteği üzerine 1609 yılında başlatılmış ve oğlu Pawel Boim’in gözetiminde 1615’te tamamlanmış. Ailenin 14 üyesinin ebedi ikametgâhı olan yapı, mimar Andrzej Bemer tarafından Krakow’daki Wawel Katedrali’nin içerisindeki Sigismund Şapeli’nin sadeleştirilmiş bir versiyonu olarak tasarlanmış. Yapıya özgünlüğünü, ziyaretçilerini hayran bırakan iç ve dış yüzeylerindeki detaylı işlemeler kazandırıyor.
4. Lychakiv Mezarlığı
Adını aldığı semtteki bir dizi tepe üzerine kurulmuş olan Lychakiv Mezarlığı (Lychakiv Cemetery), 1787’de kullanılmaya başlanmış. Kentin aydınlarının yanı sıra orta ve üst tabakalarına mensup şahsiyetlerin mezarlarının bulunduğu kutsal alan, Avusturya-Macaristan İmparatoru’nun tüm mezarlıkların kent dışına çıkarılmasını emretmesi sonucu Lviv Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin müdürü Karol Bauer’in tasarımına bağlı kalınarak kurulmuş. Tarihi mezarlıkta Ukrayna Ulusal Ordusu Anıtı, Lviv’in Savunucuları Şehitliği, 1863 Ocak Asileri Tepesi gibi alanlar bulunuyor.
5. Dominikan Katedrali ve Manastırı
Pazar Meydanı’nın doğusunda bulunan Dominikan Katedrali ve Manastırı (Dominican Church), ilk olarak Dominikan Tarikatı üyelerinin kente geldiği 13. yüzyılda ahşap malzeme kullanılarak inşa edilmiş. Eski Kent’in ilk yapılarından birisi olduğu için gezginlerin Lviv gezilecek yerler listelerine ekledikleri tarihi bina, günümüzdeki görünümüne 1749-1761 arasındaki inşa süreci sonucunda kazanmış. Katedral ve manastır binası 1970’li yıllardan beri Lviv Din Tarihi Müzesi olarak kullanılıyor.
6. St George Katedrali
Kente hâkim bir tepenin üzerine 1744-1760 yılları arasında inşa edilen St George Katedrali (St. George’s Cathedral), kapılarının ardında Rokoko stili görkemli bir çan kulesini, bakımlı bir bahçeyi ve Barok stili göz kamaştırıcı Metropolitan Sarayı’nı barındırıyor. Kentin tarihinde yer etmiş yüksek rütbeli din adamlarının mezarlarının bulunduğu dini yapının mimari güzelliğe sahip alanlarını gezdikten sonra çan kulesine çıkıp, Lviv’in eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.
7. Lviv High Castle Park
Yürüyüş yapmak, manzara seyretmek ve fotoğraf çekmek için ideal olan Lviv High Castle Park yeşillikler içindeki alanında kale kalıntılarını ve seyir terasını barındırıyor. 413 metrelik rakımıyla kentin en yüksek noktasını oluşturan tepenin zirvesinde yer alan parktaki kale, 1250’de savunma amaçlı inşa edilmiş. 1704’teki İsveç kuşatmasında ağır hasar alan ve kullanılamayacak duruma gelen kalenin bulunduğu yere 1869 yılında Lublin Birliği Höyüğü, 1957’de ise 141 metrelik bir televizyon kulesi yapılmış.
8. Lviv Belediye Binası
Eski Kent’in merkezindeki Pazar Meydanı’nın ikonik yapılarının en ünlüsü olan Lviv Belediye Binası (City Hall), ilk olarak 1357’de inşa edilmiş. Yangın felaketleri sonucu 2 kez yenilenen binanın son inşa süreci 1827 yılında başlayıp, 1835’te tamamlanmış. O dönemde kent sakinlerinin bir kısmının “Çirkin Baca” lakabı taktıkları yönetim binasının girişindeki aslan heykelleri ve 65 metrelik saat kulesi en çok ilgiyi çeken kısımlarını oluşturuyor. Kent konseyinin toplantılarını gerçekleştirdiği binanın kulesine çıktığınızda Eski Kent’in tüm görkemine şahit olabilirsiniz.
9. Eczane Müzesi
Pazar Meydanı’ndaki Eczane Müzesi (Pharmacy Museum), 1966 yılında Eczacılık Tarihi Müzesi adıyla kurulmuş. Orduda eczacı olarak görev yapan Wilhelm Natorp tarafından ilaç satışı yapmak için 1735’te açılmış bir dükkânda konuklarını ağırlayan müzenin 16 odasında antika ecza aletleri, reçeteler, ilaçlar sergileniyor. İyi korunmuş dekoruyla dikkat çeken müzede ayrıca eczacılıkla ilgili kitapların bulunduğu bir kütüphane ve simya atölyesi bulunuyor.
10. Lviv Ermeni Katedrali
Doğu kültüründen izler taşıdığı için Lviv gezilecek yerler listesindeki en özgün mekân olan Lviv Ermeni Katedrali (Armenian Cathedral of Lviv), 14. yüzyılda bir tüccar tarafından inşa ettirilmiş. Silezyalı mimar Doring’in günümüzde Kars sınırları içerisinde kalan Ani’deki katedralden esinlenerek tasarladığı dini yapı, eşsiz mozaikleri ve duvar resimleri sayesinde kentin en çok ziyaret edilen mekânlarından birisi haline gelmiş. Sovyet döneminde kapatılan yapı, günümüzde Ermeni topluluğu tarafından ibadethane olarak kullanılmaya devam ediyor.
11. Latin Katedrali
Ülke tarihi için önemli pek çok siyasi olaya ev sahipliği yapan Latin Katedrali (Cathedral Basilica of the Assumption), kilise olarak 1360 yılında inşa edilmiş. Yaşadığı felaketlere rağmen mabedi ve sunağı o dönemden günümüze bozulmadan gelebilen Gotik katedral, büyük yangının ardından Barok stille yeniden inşa edilmiş. Katedral Meydanı’ndaki dini yapıdaki gezinizi bitirdiğinizde, halen daha görmediyseniz, yakınındaki Boim Şapeli’ni ziyaret edebilirsiniz.
12. Lviv Çikolata Fabrikası
Orta Çağ’dan beri lezzetli şekerlemeleriyle tanınan kentte faaliyet gösteren Lviv Çikolata Fabrikası (Lviv Chocolate Factory), el yapımı ürünleriyle gastronomi meraklılarının ve çikolata tutkunlarının ilgisini çekiyor. Oldukça ilginç isimlere sahip 39 farklı ürünün satıldığı alanındaki cam duvardan imalathane bölümünü seyredebileceğiniz fabrikanın ürettiği tüm lezzetlerin içeriğini ve yediğinizde hissettireceği duyguyu duvarlara asılmış görseller aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
13. Potocki Sarayı
Dönemin başbakanı Alfred Jozef Potocki’nin ikametgâhı olarak 1880’li yıllarda inşa edilen Potocki Sarayı (Potocki Palace), Fransız mimar Louis Dauvergne tarafından tasarlanmış. Resmi resepsiyonlar ve toplantılar için kullanılan konutun inşasında Fransız hotel particulier yapı biçimi bire bir kopyalanmış. Günümüzde Lviv Resim Galerisi’nin bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Sanat Müzesi’ne ev sahipliği yapan sarayda 2016 Kadınlar Dünya Satranç Şampiyonası karşılaşmaları oynanmış.
14. Lviv Kahve Üreticisi
Ziyaretçilerine gurme lezzetler sunan kentin en iyi kahvelerini bulabileceğiniz Lviv Kahve Üreticisi (Lviv Coffee Manufacture), Pazar Meydanı’nda hizmet veriyor. 2012 yılında açılan dükkânın geniş kahve aroma kataloğundan seçim yaptıktan sonra ustalıkla hazırlanmış içeceğinizi huzur dolu bir ortamda içebilirsiniz. Kahve satışı yapan zincirlerin aksine bu lezzetli ürününün kültürünü tüketicilere anlatmayı amaçlayan dükkânda yıl içerisinde düzenlenen eğitimlere katılıp, sertifikalı bir kahve uzmanı haline gelebilirsiniz.
15. Bernardine Kilisesi
Pazar Meydanı’nın güneyinde yer alan Bernardine Kilisesi (Bernardine Church), Orta Çağ’dan kalma tahkim edilmiş bir katedralin yerine 17. yüzyılda inşa edilmiş. Rönesans, Yapmacıklık ve Barok stillerin birleşimi olan mimarisi sayesinde gezginlerin Lviv gezilecek yerler listelerinde kendisine yer bulan kilisenin en görkemli bölümlerini iç kısmını süsleyen heykeller, oyma sunaklar ve freskler oluşturuyor. Ziyaretinizi bitirip, kiliseden çıktıktan sonra yakınındaki Hlyniany Kapısı’na doğru gezinize devam edebilirsiniz.
Adı geçen bu noktalar dışında Lviv’de gezip görülecek daha birçok yer var. Eğer gezi için yeterli vaktiniz varsa Lviv gezilecek yerler listenize şu noktaları da ekleyebilirsiniz;
Ratusha: Lviv City Hall, Virmenska Caddesi, Arsenal Müzesi, Bira Tiyatrosu (Beer Theatre), Dormition Kilisesi (Dormition Church), Museum of Folk Architecture and Rural Life, Lviv Tarih Müzesi (The Lviv Historical Museum), Museum of Brewing Lviv Beer Museum, Jesuit Kilisesi (Jesuit Church), Lviv Tren İstasyonu, Lviv Üniversitesi, Saat Kulesi, Shevchenka Avenue, St Yura Katedrali, The Bernardine Manastırı, Church of Transfiguration ve Visokiy Zamok Parkı.
Lviv’de nerede kalınır?
Lviv seyahatinizde Oepra yakınlarındaki 4 yıldızlı Astoria Hotel i konaklama için düşünebilirsiniz. Şehirdeki birçok gezi noktasına yürüme mesafesinde olan bu tesis mükemmel bir ziyaretçi değerlendirme puanına sahip. Lviv’de konaklama konusundaki genel bilgileri ve diğer otel tavsiyelerimizi Lviv’de nerede kalınır? başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
4 yıldızlı Astoria Hotel, Lviv’de konaklama için güzel bir seçenek.
Lviv gezilecek yerler yazısı boyunca şehirde gezip görmeniz gereken en önemli yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaşmaya çalıştım. Lviv hakkında genel bilgileri Lviv gezi rehberi, konaklama ile genel bilgileri ise Lviv’de nerede kalınır? başlıklı yazılarımızda bulabilirsiniz. Umarım bu yazı Lviv seyahatiniz öncesinde sizin için faydalı bir kaynak olur. Şimdiden iyi tatiller!