Endonezya’nın 28 milyon nüfuslu başkenti Jakarta (Cakarta) Malay, Çin, Arao ve Hint kültürünün ilginç bir karışımına sahip. Tarihte Batavia ve Djakarta isimleriyle de anılmış olan kent Java Denizi kıyılarında yer alıyor. Tarih boyunca endüstri, ticaret ve finans merkezi olan Jakarta bağımsızlığını kazanana kadar farklı sömürge dönemleri de yaşamış.
1619 yılında başlayan Hollanda sömürgesi 1800’lü yıllarda ülkeyi ve zenginliklerini İngilizler’in ele geçirmesine kadar sürmüş. İngiliz sömürge dönemi ise 1950’lerin ortalarına kadar devam etmiş. Doğal olarak, her yönetim kentte kendi izlerini bırakmış. Jakarta gezilecek yerler yazısında bahsedeceğim yerler ise haliyle kentin doğal güzelliklerinin, Hollanda, İngiliz ve oryantal dokusunun egzotik bir karışımı.
Jakarta Gezilecek Yerler Listesi
1. Ancol Tema Parkı (Taman Impian Jaya Ancol)
Wayang Müzesi
Wayang Müzesi: Kuklalar bir zamanların nadide eğlence aracı olmasından dolayı Endonezya Kültürü’nün önemli bir parçası. Ülkenin ve kentin tarihinde önemli bir rolü olan bu sanat dalına ait her türlü obje ve kuklayı Wayang Müzesi’nde görebilirsiniz. Haftanın her günü ziyarete açık olan müzenin giriş ücreti 50 cent.
Balai Seni Rupa (Güzel Sanatlar Müzesi): Endonezya ve Asya sanatlarına ait en güzel örneklerin sergilendiği, koleksiyonunu sık sık yenileyen Güzel Sanatlar Müzesi de Jakarta gezilecek yerler listesinde müzeseverler için bir cennet. Üstelik müzenin yer aldığı yapı da 1860’lı yıllarda yapılmış ve uzun yıllar Adalet Sarayı olarak kullanılmış. Bu açıdan yapının kendisi de görülmeye değer. Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücretsiz.
Gereja Sion Kilisesi: Kentteki en eski ve Jakarta gezilecek yerler listesinin en güzel kilisesi Gereja Sion yapıldığı dönemde şehir surlarının dışında kalıyormuş ve dolayısıyla kentin fakir ve istenmeyen nüfusuna hizmet ediyormuş.
Bugün, yeni kentin merkezinde yer alan ve hala kilise olarak kullanılan yapı zarif dekorasyonu sebebiyle de görülmeye değer. Ancak sadece Pazar günleri açık.
4. Istiqlal Camii ve Jakarta Katedrali
Karşı karşıya konumlarıyla Endonezya’nın farklı inançlara saygısını simgeleyen Istiqlal Camii ve Jakarta Kadetrali kentte mutlaka görmeniz gereken yerlerden. Neo-Gotik tarzda inşa edilen katedral tarihi 1901 yılına uzanıyor. 1978 yılında yapılan Istiqlal Camii’ni özel yapan ise Güneydoğu Asya’daki en büyük cami olması. Ve evet, “Istiqlal” kelimesi bizde de aynı anlama gelen “İstiklal” yani bağımsızlık.
5. Monas (Endonezya Ulusal Anıtı)
Merdeka Meydanı’nda yer alan 132 metrelik anıt Jakarta’daki en turistik noktalardan. 1975 yılında Endonezya’nın bağımsızlığının simgesi olarak inşa edilen yapıyı sadece dışarıdan görmekle yetinmemelisiniz. Kentteki en güzel şehir manzarasını izleyebileceğiniz kuleye giriş ücreti 1 USD civarında ve her gün ziyarete açık.
Ayrıca eğer Monas’ı ziyaret ediyorsanız aynı biletle Jakarta gezilecek yerler listesinde ikinci sırada bahsettiğim Ulusal Müze’ye giriş de ücretsiz.
6. Thousand Islands (1000 Adalar)
Aslında jakarta’ya birkaç saatlik feribot mesafesinde olsa da Jakarta’da sayılan bu irili ufaklı yüzlerce ada muhtemelen kentteki en keyifli anları vaat ediyor. Ülkenin ünlü Bali’sinden hiç de geri kalır yanı olmayan tropikal adalar beyaz kumlu plajları, turkuaz denizi ve güneşiyle birkaç gün veya daha uzun süreler için ideal bir kaçış noktası. Mümkünse farklı adaları sırayla gezebileceğiniz hop on – hop off tarzı eknelerle dolaşmanızı tavsiye ederim.
7. Pasar Baru
Kentin ve dolayısıyla Jakarta gezilecek yerler yazısının en eski pazar yeri, çarşısı Pasar Baru sadece yayalara açık, dar ve kalabalık sokaklardan oluşan bir alış veriş cenneti. Ayrıca kentteki en eski yapılar da bu sokaklarda yer alıyor. Yüzlerce irili ufaklı dükkanda atıştırmalık yiyecekler, ucuz kıyafet, takı ve hediyelik eşya bulmanız mümkün. Hatta… Alışveriş yapma planınız yoksa bile bu sokaklarda dolaşmak, mağazalara girip çıkmak ve eğer çok titiz değilseniz sokak yemeklerinden yemek son derece keyifli bir deneyim.
Burada özellikle görmenizi önereceğim yerler ise;
J1 Antara girişine yakın Taj Mahal isimli uzakdoğu sağlık merkezi. 1998 yılında kurulan alternatif tıp merkezinde (aklınıza modern bir yer gelmesin) göz, kemik ve eklem ağrıları için geleneksel tıp yöntemleriyle tedaviler uygulanıyor.J1 Pasar Baru Selatan Sokağı’ndaki Sai Study Group’da Hindu geleneklerine göre ruhani dersler ve meditasyon seansları yer alıyor.Gang Kelinci Sokağı’ndaki Shalimar isimli markette ise Hindistan’a özgü yüzlerce baharat, esans, yağ ve takı bulabilirsiniz.
8. Glodok (Çin Mahallesi)
Kaotik ve labirenti andıran sokaklarıyla Çin Mahallesi Jakarta’da görebileceğiniz en eğlenceli yerlerden. Küçük tapınakları, Çin ve Asya yemeklerinden oluşan menüleriyle restoran ve cafeleri, elektronikten atıştırmalık yiyecek içeceklere kadar her türden ürünü bulabileceğiniz mağazalarıyla görmeden şehirden ayrılmamanız gereken yerlerden.
9. Taman Mini Indonesia Indah (Mini Endonezya)
İrili ufaklı 17 bin adadan oluşan Endonezya, öyle çok uzun bir zamana sahip değilseniz baştan sona keşfedilemeyecek kadar büyük bir coğrafya. Neyse ki Jakarta’da Taman Mini Indeonesia Indah var. Müze, tema parkı, tapınaklar, bahçeler gibi yerleri de içeren kompleks içerisindeki aslında Endonezya’nın küçük bir kopyası. Giriş ücreti 1 USD civarında olan Mini Endonezya haftanın her günü ziyarete açık.
10. Jin De Yuan Tapınağı
Jakarta gezilecek yerler yazısında bir de tarihi bir tapınaktan bahsetmek istiyorum. 1755 yılında yapılan Budist tapınağı Jin De Yuan kentteki Budistlerin ibadet için buluştuğu en önemli dini merkez. Ejderha figürleriyle süslü tavanı ve zarif ahşap işçiliğinin yanında burada yer alan Puja ayinini de görmenizi tavsiye ederim.