Vizeye ihtiyaç duymadan salına salına gidebildiğimiz şehirlerden olan Sırbistan’ın başkenti Belgrad içi-dışı farklı olan bir şehir. İlk bakışta eski ve soluk mimarisi, gökyüzünü kaplayan elektrik kabloları, bunlar hangi yıldan kalmış diye düşüneceğiniz toplu taşıma araçları ile kendinizi zamanda yolculuğa çıkmış gibi hissetmenizi sağlıyor ancak hayatın içine girdiğinizde durumun hiç de göründüğü gibi olmadığını anlıyorsunuz.
Belgrad Otel Tavsiteleri başlıklı yazımızda konaklama hakkında önemli bilgileri ve otel tavsiyelerimizi okuyabilirsiniz.
Doksanların seksenlerin havasını hissedeceğiniz Belgrad; gezilecek yerleri, yeme-içme kültürü, gece hayatı, alışveriş olanakları kısacası bir seyahat rotası olarak ihtiyacı olan her özelliği ile ideal. Balkan mutfağının yoğun etkisinin yanında farklı kültürlerin de izlerini taşıyan Belgrad yeme içme kültürüyle de midesine düşkün olanların favori şehirleri arasına kolayca girebilir. Ayrıca çok uygun fiyatlara bir Belgrad yemek rehberi oluşturabilecek olmanız da şehrin en cazip yanlarından biri. Aklınızı kurcalayabilecek tek şey şehrin binlerce yemek mekanı arasından hangilerini yemek rehberinize ekleyeceğiniz olacak çünkü yalnızca şehrin merkezinde bile yüzlerce restoran bulunuyor!
Belgrad Yemekleri & Belgrad’da Ne Yenir?
Kırmızı et ve hamur işi seviyorsanız doğru yerdesiniz çünkü Belgrad bu ikili açısından bir cennet. Belgrad’da ne yenir dendiğinde verilecek cevabın başında hamur işleri geliyor. Hatta şehre ilk bakışınızda yerli halkın yalnızca hamur işleri ile beslendiğini bile düşünebilirsiniz çünkü binbir çeşit hamur işini bulabileceğiniz pastaneleri boş bulabileceğiniz hiçbir saat yok. Ama Belgrad yeme içme kültürünün biraz daha detaylarına baktığınızda kırmızı etin de hamur işleri kadar iddialı olduğunu görebiliyorsunuz. Belgrad mutfağı bunların haricinde de tabii ki birçok lezzete sahip. Şehirde mutlaka denemeniz gereken yemek, tatlı ve içeceklerden kısaca bahsedelim:
Cevapcici
Cevapcici: Aslında bize hiç de yabancı bir yemek değil. Karşınızda bildiğimiz inegöl köftesinin tadını ve görüntüsünü buluyorsunuz. Bizdeki gibi aynı soğan, domates, biber, patates gibi yan ürünlerle servis ediliyor. Tek fark ise Belgradlıların bunu ‘kajmak’ diye adlandırdıkları kaymağın daha tuzlu ve tereyağına daha yakın bir tat olan süt ürünü ile tüketmeleri. Her ne kadar kulağa kaymak ve köfte farklı dünyaların lezzetleri gibi gelse de birbirlerine oldukça yakışmışlar.
Pljeskavica: Belgrad mutfağı yine bir kırmızı et yemeği ile karşınızda. Pljeskavica farklı baharatlar ile harmanlanarak hazırlanan yassı hamburger köftesi tarzında bir et. Restoranlarda yanında meşhur kaymak, çeşitli mezeler ve salatalar ile ana yemek olarak servis edilir halde bulabileceğiniz gibi büfe tarzı yerlerde fast food şeklindeki halini de bulabilirsiniz. Pljeskavica’nın farklı çeşitleri var. Dana veya domuz etinden yapılan Leskovacka Pljeskavica en meşhur çeşidi. Sarska Pljeskavica dana eti ve kaşar, Hadjucka ise domuz ve sığır etinin karşımı ile yapılıyor.
Karadordeva Snicla: Sırbistan tarihinde kendine yer etmiş yemeklerden biri. Adını Karadjordje isimli eski bir Sırbistan prensinden almış. Bu nedenle halk arasında ‘kızların rüyası’ olarak da anılıyor. Yemeğin içeriğine gelince yine kırmızı etten oluşan bir yemek. Sırplar bu sefer dana veya domuz bifteğinin içini kaymak ile doldurup rulo şekline getirerek pane harcı ile kızartmışlar. Yanında kızarmış ya da haşlanmış patates ve tartar sosla servis ediliyor.
Becka Snicla: Kırmızı etten sıkılanlar ve hatta tanıdık bir tat arayanlar için güzel bir seçenektir. Sırplar bildiğimiz Viyana şnitzelini yeniden isimlendirmiş ve bir bakıma sahiplenmiş de diyebiliriz. Yereller arasında şnitzelin çıkış noktasının Sırbistan olduğunu savunanlar bile var!
Sarma: Sarma, Sırbistan’ın da meşhur ve geleneksel yemeklerinden biri. Bizdeki gibi asma yaprağı ve lahanadan yapılan farklı çeşitleri var.
Punjene Paprike: Punjene Paprike de aslında bildiğimiz biber dolmasıdır. Bol domates sosu ile tüketilir.
Riblji Paprikas: Tuna ve Sava Nehri’nin şehri Belgrad’a gelip de bir balık yemeği yemeden dönmek istemiyorsanız en geleneksel balık yemeklerinden olan Fish Paprikas’ı tercih edebilirsiniz. Domates sosu ve paprika biberleri ile hazırlanan balık yahnisi, yerlilerin favorilerinden biri.
Skembici: 13. yüzyıla dayanan tarihi ile Sırbistan’ın bilinen en eski yemekleri arasındadır. İşkembe çorbası olsa da bildiğimiz işkembe çorbalarından aslında farklı. İşkembe farklı sebzeler ile güveç şeklinde hazırlanıyor. Yanında da haşlanmış patates ile servis ediliyor.
Burek
Burek: Burek yani bildiğimiz börek için Belgrad’ı geçelim Sırbistan genelinde en yaygın hamur işi diyebiliriz. Çeşit olarak peynirlisinden kıymalısına, ıspanaklısından mantarlısına hatta vişnelisine kadar bulmak mümkün. Kendi yemek standartlarıma göre bizim böreklerden çok daha yağlı olduklarını söyleyebilirim. Belgrad’ın her köşesinde günün her saati börek yiyebileceğiniz yer bulmak mümkün. Birçok yerde domuz yağı ile hazırlandığından dolayı bu konuda hassassanız önceden sormanız da fayda var.
Gibanica: Gibanica için su böreği diyebiliriz ancak Sırplar biraz daha kuru halde hazırlıyor.
Ajvar: Sırp mutfağının joker elemanlarından biridir. Patlıcan, sarımsak ve biber ile hazırlanır. Acılığı yapan kişiden kişiye göre değişir. Kahvaltıda ekmeğin üzerine sürülerek, ana yemeklerin yanında meze veya üzerinde sos olarak, daha bol malzemeli hali direk salata olarak kısacası her öğünde ve her çeşit yemekte kullanılabilmektedir.
Urbenes: Urbenes de Ajvar gibi farklı şekillerde tüketilen bir salata ya da sos çeşidi olarak adlandırılabilir. Peynir, kırmızı biber, tuz ve farklı baharatlar ile hazırlanıyor. Her zaman olmasa da içerisinde de sarımsak da kullanılabilmekte. Gerçek kökeni olan güney Sırbistan’da kurutulmuş kırmızı biber bolca kullanıldığı için oldukça acı ve kırmızı renkli oluyor ancak acı olmayan hallerini bulmak da mümkün.
Baklava: Baklava, Türklerin olduğu kadar Sırpların da favori tatlıları arasında. Bizdekinin neredeyse aynısı denilebilir.
Palacinke: Dünyanın her yerinde rastlayabileceğiniz standart krepler ancak Belgrad’da fazla popüler durumdalar. Şehirde yalnızca krep satan Palacinkarnice isimli birçok mekan bulunuyor. Bu kadar popüler olunca tabii binbir çeşit versiyonu da yapılmış durumda.
Krofne: Bu da aslında Sırp mutfağının özgün tatlılarından biri değil. Krofne için marmelat, reçel, çikolata, muhallebi veya krema ile doldurulmuş donut tanımlamasını yapabiliriz.
Ustipci: Ustipci aslında Krofne ile oldukça benzer ama hamuru daha yumuşak ve ekmeksi bir dokusu ve tadı var. Tatlı versiyonları olduğu gibi kahvaltı için servis edilen tuzlu versiyonları da bulunuyor.
Rakija
Rakija: Denemenin cesaret gerektirdiği Sırbistana özgü alkol çeşitlerinden biridir. En bilinen türü erikten yapılan Sljivovica’dır. Bunun haricinde kayısıdan yapılan Kajsijeveca, ayvadan yapılan Dunjeveca ve armuttan yapılan Vilijamovka da sıklıkla tüketilir. Ballı versiyonu Medovaca da yerlilerin tercihleri arasındadır. Küçük bardaklarda tek yudumluk olarak tüketilir. Alkol oranı %30 ile %50 arasında değişiyor ve gerçekten keskin bir tadı var.
Sırp Bira ve Şarapları: Şehirde alkolde her şey gibi oldukça ucuz. Bu nedenle bira ve şarap seviyorsanız çok uygun fiyatlara farklı farklı çeşitleri deneyebilirsiniz. Bira olarak özellikle Belgrad’a özgü Jelen ve Lav, şarap olarak ise Podrum Braca Rajkovic ve Vina Aleksandrovic denenebilir.
Belgrad’da Nerede Yenir?
Belgrad’da nerede yenir sorusunun farklı bir önemi var çünkü şehirde inanılmaz çok seçenek bulunuyor. Kafanızı çevirdiğiniz her köşede bir pastane/fırın görmemeniz neredeyse imkansız. Belgrad yeme içme kültüründe hızlı yeme alışkanlığının da büyük bir yeri olduğundan dolayı büfelere de adım başı rastlanıyor. Büfe ve pastaneler kadar restoranlar da saymakla ya da denemekle bitmeyecek kadar çok. Üstelik Belgrad restoranlarının mutfaklarıcev da çoğu Avrupa şehrinin aksine erkenden kapanır cinsten değil, gece karnınız acıktığında aç kalma durumu imkansız. Restoran olmasa bile karnınızı doyuracak bir pastane ya da büfe bulabilirsiniz. Ancak yine de şehrin en lezzetli seçeneklerini sunan sayılı birkaç yerden bahsedebiliriz:
Toma: Toma kelimenin tam anlamıyla hamur işi cenneti Belgrad’ın hamur merkezi. Şehrin her yerinde rastlayabileceğiniz bu pastane zincirinde yüzlerce çeşit hamur işini bulabilirsiniz. Börek çeşitlerinden sandeviçlere, tuzlu hamur işi çeşitlerinden tatlılara içeride başınızı döndürecek kadar çok seçenek bulunuyor. Ayrıca dilim olarak alacak olsanız bile istediğiniz pizzayı anında hazırladıkları pizza fırını bölümü de başlı başına ayrı bir lezzet. İçerisine bu kadar çok şey sığdırdığına aldanmayın çünkü çoğunlukla küçücük bir dükkan oluyor. Aldıklarınızı içeride ya da kapının önünde ayakta yiyebiliyorsunuz ama günün her saati kalabalık.
Trpkovic: Trpkovic de şehrin popüler pastane zincirlerinden biridir. Toma’ya göre daha az seçenek bulunuyor ama konnsept olarak aynı, yani hızlıca yiyip gitmelisiniz. Toma daha modern görünüyorken Trpkovic’in daha geleneksel bir hali var. Herkese göre değişse de kişisel olarak Toma’nın ürünlerini daha çok beğendiğimi söyleyebilirim çünkü Trpkovic hamur işlerini çok çok daha yağlı yapıyordu.
Hleb&Kifle: Hleb&Kifle, bahsettiğimiz iki pastaneye göre daha ‘cazibeli’ bir tasarıma ve vitrine sahip. Her ne kadar tabelasında ismi kiril alfabesi ile yazıldığı için görünce tanıdık gelmeyecekse de siyahın hakim olduğu şık dış tasarımından doğru yerde olduğunuzu anlayabilirsiniz. Hamur işlerinden ziyade tatlı çeşitleri için gidilebilir.
Villa Maska: Farklı tasarıma ve konsepte sahip mekanları seviyorsanız Villa Maska’yı mutlaka görmelisiniz. Villa Maska, Vracar’da 1920’lerden kalma bir villanın içerisinde bulunuyor. Babanne evinden kalmış gibi görünen vintage mobilyalar, tavanlardan sarkan objeler, çevredeki heykeller ve içeride bulunan diğer her şey oldukça ilgi çekici. Ancak tabii ki görüntünün yanında menü de iddialı. Özellikle Maska isimli biftek denemeye değer.
Stara Hercegovina: Özellikle şehrin yaşlılarının popüler mekanlarından biri ancak bunu kötü bir özellik olarak almayın. Gerçekten geleneksel Belgrad havasını ve yemeklerini tatmak istiyorsanız yıllardır lezzet konusunda aynı olduğu savunulan restoranı deneyebilirsiniz.
Srpska Kafana: Şehirde bulabileceğiniz lokal restoranların başında geliyor. Özellikle kitle olarak Sırbistan’ın klasik kesimini yansıtması ile ilgi çekici. Knezeva snicla restoranın en meşhur yemeklerinden biri.
Skadarlija Bölgesi: Burada belirli bir restoran önermektense bölge olarak ele almayı daha uygun gördüm. Arnavut kaldırımlı sokakları ve canlı mekanları ile şehrin en güzel bölgelerinden biri. Özellikle yaz mevsimlerinde sokakları sağlı sollu sarmış mekanların eğlencesi ve lezzeti dışarıya taşıyor. Skadarlija’da bulunan mekanlar Belgrad yeme içme kültürünün vazgeçilmez parçası olan ‘Kafana’ kültürünü yaşamak için de birebir. ‘Kafana’ olarak anılan bu restoranlar bizdeki meyhane atmosferini fazlasıyla anımsatıyor. Çalgıcıların çaldığı Sırp şarkıları eşliğinde Sırp mutfağının en geleneksel lezzetlerini tadabilir ve Belgradlıların yemek kültürüne şahit olabilirsiniz.
Belgrad’da restoran menüsü
Blaznavac: Belgrad barlarının sıra dışılığını en iyi yansıtan mekanlardan birisi. Mekan ismini içerisinde kurulduğu 130 yaşından yaşlı binanın ilk sahibi ve aynı zamanda ilk Sırp general olan General Milivoje Petrovic Blanavac’dan almış. Menüsünden tutun tasarımda kullanılan eşyalara kadar her şey görsel şölen gibi. Belirli geceler canlı müziğin ya da DJ performanslarının olduğu mekanın yüzlerce çeşit kokteyli bulunuyor. Ayrıca karnınızı doyurmak için de lezzetli atıştırmalıklar bulabilirsiniz.
Belgrad ile ilgili detayları bilgileri Belgrad gezi rehberi, Belgrad’da nerede kalınır ve Belgrad gezilecek yerler başlıklı yazılarımızda okuyabilirsiniz.